На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Ритейл у другий рік повномасштабної війни збільшив виторг майже на 380 млрд грн

12.06.2024 11:25 «Агро Перспектива» (г. Киев) — У другий рік повномасштабної війни ритейлери збільшили виторг майже на 380 млрд грн порівняно із 2022-м та продовжують підтримувати функціонування економіки країни, йдеться у дослідженні ринку роздрібної торгівлі України.

Асоціація ритейлерів України ексклюзивно з компанією YouControl (продукт YС.Market), яка виступає інформаційним аналітичним партнером, на основі даних офіційної податкової звітності компаній сфери роздрібної торгівлі провела дослідження: який оборот отримали торговельні мережі у 2023 році — другому році великої війни. Його результати учасникам RAU Expo — 2024 представила керівник відділу аналітики Асоціації ритейлерів України Яна Єрмакова та доктор економічних наук, фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

Ритейл набирає обертів

На відміну від 2022-го, коли дохід компаній відчутно скоротився через окупацію значних територій, мародерство, обстріли мирних міст, постійні повітряні тривоги та блекаути, минулого року українські ритейлери зуміли не тільки пристосуватися до нових умов роботи, але й відновити свій розвиток. Аби забезпечити споживачів всім необхідним, при першій же нагоді на звільнених територіях відкривалися магазини, пункти видачі товарів, аптеки тощо. Попри надскладні умови український ритейл не тільки вистояв, відновив свої обороти, але й зміг перевершити довоєнні показники. Так, статистика свідчить, що в 2021 році виторг мереж складав 1,44 трлн грн, в 2022-му впав до 1,16 трлн грн.

Проте в 2023 році цей показник досяг відмітки у 1,54 трлн грн, тобто на 30% більше, ніж у 2022-му та на 100 млрд грн перевершив довоєнні обороти галузі. Враховуючи, що офіційний рівень інфляції у 2023 році склав лише 5,1%, можна сказати, що український ритейл став на шлях активного розвитку.

Варто відмітити, що майже дві третини, або 62% загального товарообігу торговельних мереж — забезпечили компанії-члени Асоціації ритейлерів України. В абсолютних цифрах їх виручка склала близько 960 млрд грн, що на 28% більше за показник 2022 року. Примітно, що з цієї суми 694,5 млрд грн, або 45% забезпечили всього 38 компаній двох галузей — продуктового та паливного ритейлу. Аби краще зрозуміти масштаб внеску в економіку України цих компаній варто зазначити, що мова йде про 5376 продовольчих магазинів та 1441 АЗК.

Природньо, що продуктовий ритейл у 2023 році згенерував найбільші обороти. Оскільки від покупок одежі та побутової техніки споживачі ще могли утриматися, а от продукти харчування вони купували стабільно. Так само і паливо необхідне для щоденних поїздок та комерційних перевезень. Якщо FMCG оператори загалом отримали 491,5 млрд грн доходу, то АЗС в два з половиною раза менше — 203 млрд грн.

Втім, представники цього сегменту заробили втричі більше, ніж магазини DIY, які наторгували майже на 73,8 млрд грн, що забезпечило їм трете місце. В інших секторах спостерігається схожа картина. Так, магазини техніки та електроніки отримали 68,2 млрд грн, а непродуктові оператори наторгували на 63,4 млрд грн. Аптечні мережі змогли отримати 41 млрд грн, мережі одягу та взуття — 16,8 млрд грн, інші ритейлери — 850 млн грн. На рівень продажів, безумовно, впливало як падіння платоспроможного попиту та і те, що багато потенційних покупців залишили країну.

Топ-20 кращих

Якщо слідувати принципу Парето та виокремити топ-20 компаній-членів RAU, які забезпечують 82% обороту 100 членів Асоціації, можна побачити, що це здебільшого добре всім відомі мережі національного масштабу. Всього два десятки підприємств роздрібної торгівлі за минулий рік сформували 793,4 млрд грн, або 52% від загального обороту українського ритейлу.

Перші три місця за виторгом займають АТБ, Сільпо та Епіцентр. Власне, половина найбільших за оборотом компаній ритейлу (10 компаній) — це FMCG оператори, серед яких є як великі міжнародні гравці на кшталт Metro чи Auchan Україна, так і локальні гравці як Файно-маркет. В загальному списку також є представники паливного ритейлу (ОККО, WOG, UPG), мережі магазинів техніки та електроніки (Comfy, Фокстрот), аптечного ритейлу (Подорожник, АНЦ), магазини drogerie сегменту Eva, non-food ритейлу Аврора.

Податкова складова

Збільшення оборотів та розширення діяльності ритейлу прямо впливає на кількість сплачених компаніями податків та фінансову спроможність української держави. Нагадаємо, роботодавці утримують із зарплат працівників податки — 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% військового збору (ВЗ). Відповідно, на руки співробітники отримують меншу суму. Крім зарплати, роботодавець за працівника сплачує 22% єдиного соціального внеску (ЄСВ) за рахунок власних коштів. Якщо взяти середню заробітну плату (дохід), яку регулярно розраховує Пенсійний фонд України для нарахування пенсій на основі даних Державної податкової служби, то за 2023 рік вона становила 14 308 грн. Відповідно можна підрахувати, скільки ПДФО та військового збору сплатили учасники дослідження RAU за 393 000 своїх співробітників за 12 місяців минулого року — 13,2 млрд грн. Окрім зарплати, роботодавець за працівника сплачує 22% єдиного соціального внеску (ЄСВ) за рахунок власних коштів, — і ця сума, згідно аналогічного розрахунку, виходить за 12 місяців на рівні 14,8 млрд грн. Тобто разом більше сотні ритейлерів сплатили минулого року до бюджетів усіх рівнів 28 млрд грн податків лише у вигляді нарахувань на оплату праці.

Якщо ж врахувати всі інші податки, побачимо наступну картину. Разом 75 компаній зі 105 опитаних, які є членами RAU, сплатили минулого року понад 131 млрд грн. Майже 40% цієї суми сплатили 25 продовольчих мереж. Ще 26% припадає на п’ять представників паливного ритейлу, а решта — 36% суми було перераховано до бюджету 45-ма операторами різних сегментів роздрібної торгівлі.

Тут так само три чверті податків, або понад 100 млрд грн, було сплачено двома десятками компаній-членів. Хоча перша трійка виглядає трохи інакше. На першому місці традиційно мережа АТБ, до якої доєдналися мережі АЗК ОККО та WOG. А в загальний перелік додалася мережа KLO та Fozzy Group.

Гуманітарна допомога

Асоціація ритейлерів України також підрахувала загальну кількість гуманітарної допомоги, що була надана вітчизняним ритейлом за 24 місяці війни. Загалом за два роки війни українські ритейлери зібрали та передали допомоги на суму 8,6 млрд грн. Зокрема, на потреби армії та територіальної оборони було передано продовольчої продукції на суму 861 млн грн та непродовольчої продукції на суму понад 1,6 млрд грн. Населенню було надано продовольчої гуманітарної допомоги на суму 891 млн грн та непродовольчої гуманітарної допомоги на суму понад 1,36 млрд грн. Крім того, ритейлерами було зібрано майже 3,64 млрд грн фінансової допомоги на придбання транспортних засобів та передано медикаментів на суму 244 млн грн.

Гуманітарна діяльність вітчизняних ритейлерів є важливим внеском у спільну перемогу України над росією. До допомоги армії та населенню долучились ритейлери з різних сегментів — FMCG, drogerie, техніка та електроніка, fashion, фармацевтика та інші. Примітно, що компанії, які найбільше сплачують податків так само на перших місцях по допомозі армії та цивільним. Так, компанія АТБ, яка стабільно входить до переліку топ-10 платників податків країни, надала гуманітарної допомоги більш ніж на 1,5 млрд грн і ця сума продовжує стрімко зростати.

Агро Перспектива

< США надають Україні $824 мільйони на підтримку енергетики Все новости за
12.06.2024
БЕБ на Київщині викрило шість нелегальних гральних закладів у Борисполі та Білій Церкві >

22.06.2024  
23:53 Мінімальні експортні ціни визначатимуться щомісяця 10 числа - Мінагро
23:52 Зеленський підписав закони, які мають мінімізувати зловживання при експорті агропродукції
21:25 Кількість реєстрацій в ДАР становить понад 165 тис. користувачів - Мінагро
19:54 Пшениця. Аграрії України розпочали збирання. Прогноз урожаю - 19-21 млн тонн
19:43 Мінагрополітики та Японське агентство міжнародного співробітництва розпочинають проєкт з розвитку малого садівництва
19:42 Фахівці та науковці шукають шляхи вирішення проблем Дністра та Дністровського водосховища
19:32 8 тисяч агрогосподарств отримали кредити на розвиток в 2024
19:28 В посівах зернових колосових культур розвивається та шкодить клоп шкідлива черепашка
09:03 Фермери, які працюють на прифронтових територіях, потребують фінансової допомоги - Мінагро
21.06.2024  
18:43 Мінекономіки запустило інформаційний портал про протимінну діяльність
18:37 Аграрії Харківщини – незламні люди, яким сьогодні необхідна більша підтримка
18:26 Умови для росту і розвитку зернових культур у другій декаді червня були переважно задовільними
18:21 Єврокомісія посилила вимоги до українських перевізників у межах транспортного безвізу
18:21 Трейдери закликають Зеленського та уряд призупинити впровадження механізму мінімальних експортних цін на зерно
16:11 Аграрії України зібрали 48 тис тонн зерна-2024
15:57 Малий і середній бізнес може отримати грант на розвиток власного експорту в сумі до EUR40 тис. - Мінекономіки
15:55 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:49 З початку повномасштабної війни Україна залучила $85,4 мільярда міжнародної допомоги
15:47 Транспортний і торговельний «безвізи» мають працювати на постійній основі - Шмигаль
15:45 Уряд затвердив програму для посилення стійкості енергосистеми на 759 мільйонів
15:31 За матеріалами Бюро економічної безпеки до держбюджету відшкодовано понад 6 млн грн несплачених податків
11:36 Пшеничні котирування в Чикаго знизилися до рівня 2-місячного мінімуму на тлі зниження побоювань з приводу глобальної пропозиції пшениці після підвищення оцінок виробництва в Росії та Аргентині
11:36 БЕБ на Одещині забезпечило відшкодування 4,6 млн грн несплачених податків експортером соняшникової олії
20.06.2024  
17:47 Детективи БЕБ на Київщині викрили посадовця територіальної громади, який завдав понад 93 млн грн збитків державному бюджету
16:03 Зростання ВВП в Україні в травні сповільнилося до 3,7%, за 5 міс. - до 4,3% - перша віцепрем'єрка
13:48 За матеріалами БЕБ судитимуть волинянина, який продавав авто завезені під виглядом допомоги для ЗСУ
12:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:05 Мінагрополітики та Японське агентство міжнародного співробітництва розпочинають проєкт з розвитку малого садівництва
11:58 ЄС погодив на рівні постпредів 14-й пакет санкцій проти РФ
11:52 Котирування пшениці в Парижі трохи зросли на технічних покупках контрактів та відсутності торгів у Чикаго
11:11 Фахівці та науковці шукають шляхи вирішення проблем Дністра та Дністровського водосховища - Мінагро
11:08 Фонд держмайна продає Бджільнянський спиртовий завод за 68,5 млн грн
10:47 БЕБ на Полтавщині скерувало до суду справу щодо підпільного цеху з пошиття брендового одягу
19.06.2024  
16:12 Бюро економічної безпеки припинило незаконну діяльність чотирьох гральних закладів на Київщині
16:08 БЕБ на Буковині упередило неефективне використання понад 900 мільйонів гривень бюджетних коштів
14:20 НБУ зафіксував зростання макроекономічного ризику та ризику капіталу у звіті про фінстабільність
14:15 Війна та брак персоналу є основними ризиками для банківської системи - НБУ
13:57 Після двох років великої війни Україні вдалося вирівняти ринковий баланс виробництва та експорту агрокультур - Мінагро
13:47 Урожай зерна в Україні в 2024 скоротиться до 56 млн тонн - Мінагро
11:21 "Контінентал Фармерз Груп" у 2023 році інвестував у розширення виробництва в Україні EUR60 млн
11:18 На Закарпатті судитимуть колишнього голову селищної ради за незаконне виведення 85 соток землі з комунальної власності
11:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
07:36 МОЗ заявило, що українці зловживають сіллю
06:45 Уряд розширює кредитну програму «5-7-9»
06:27 Рада посилила правила регулювання тютюнового та алкогольного ринків
06:25 Держпродспоживслужба спільно з Мінцифри та ЦГЗ розпочали цифровізацію сфери виробництва та імпорту тютюну
06:15 Дозвіл на експорт молочної продукції до ЄС мають 59 українських компаній - Мінагро
05:28 Прямі збитки агросектору від початку великої війни - понад 10 млрд доларів - Мінагро
05:05 Рада підтримала законодавчі ініціативи щодо залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства
18.06.2024  
20:25 Рада ухвалила закон про «клуб білого бізнесу»









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.