На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

У 2023 в Украні поливалось менше 100 тис. га сільськогосподарських угідь

09.08.2023 14:28 «Агро Перспектива» (г. Киев) — У 2021 році фактично поливалось лише 525,0 тис. га сільськогосподарських угідь, у 2022 році — 296 тис. га, а у 2023 році менше 100 тис. га сільськогосподарських угідь.

За офіційними статистичними даними станом на 2021 рік в Україні обліковується 5,48 млн. га меліорованих земель, у тому числі

2,17 млн. га зрошуваних і 3,3 млн. га осушуваних земель з відповідною меліоративною інфраструктурою (водосховища, магістральні та розподільні канали, захисні дамби, насосні станції, трубопроводи, басейни добового регулювання, колекторно-дренажна мережа та інші гідротехнічні споруди і об’єкти).

Інженерна інфраструктура зрошувальних та дренажних систем, побудована у 60-х — 80-х роках минулого сторіччя є морально застарілою. Меліоративні системи відпрацювали понаднормативний термін експлуатації, мають знос понад 85 % і потребують модернізації та відновлення, у тому числі відновлення від наслідків військової агресії російської федерації. Насосно-силове обладнання меліоративних систем застаріле та енергонезатратне, що в умовах дефіциту електроенергії є критичним для забезпечення подачі води в поливний сезон.

Реформа меліорації

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2021 року № 539 «Деякі питання розподілу окремих повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері меліорації земель» було внесено зміни до Положення про Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 червня 2020 року № 614, та Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, згідно з якими функції щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері меліорації земель та експлуатації державних водогосподарських об’єктів комплексного призначення, міжгосподарських зрошувальних і осушувальних систем передано від Міндовкілля до Мінагрополітики.

Також Постановою було внесено зміни до Положення про Державне агентство водних ресурсів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 393, та Положення про Державне агентство рибного господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 895, згідно з якими функції реалізації державної політики у сфері меліорації земель та експлуатації державних водогосподарських об’єктів комплексного призначення, міжгосподарських зрошувальних і осушувальних систем передано від Держводагентства до Держрибагентства.

На виконання Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України

від 14 серпня 2019 року № 688-р та Плану заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2020 року № 1567-р., розроблено Закон України від 17 лютого 2022 року

№ 2079-ІХ «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (далі — Закон України). Законом України визначено правовий статус організації водокористувачів (далі — ОВК), унормовано процедуру створення, діяльності та набуття ОВК прав на об’єкти інженерної інфраструктури міжгосподарських та внутрішньогосподарських меліоративних систем, особливості експлуатації меліоративних мереж ОВК, права та обов’язки членів організацій.

Для удосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем, які залишаються у державній власності після створення ОВК та передачі їм у власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж, залучення інвестицій в проекти по модернізації державних меліоративних систем; скорочення втрат води та експлуатаційних витрат та запровадження ринкових стимулів раціонального водокористування Мінагрополітики здійснює супровід проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності» (реєстр. № 7577 від 21 липня 2022 року), який наразі готується на друге читання.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.08.2022 № 714-р «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства» (далі — розпорядження

№ 714-р) передбачено передача цілісних майнових комплексів, а також інших меліоративних систем і державного майна, що використовується для їх належної експлуатації, із сфери управління Державного агентства водних ресурсів України до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

Наразі Держрибагентством здійснено прийняття до своєї сфери управління 39 із 44 цілісних майнових комплексів організацій, зазначених у розпорядженні (один з яких передано до сфери управління Фонду державного майна України), проведено державну реєстрацію змін відомостей про юридичні особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Зазначене стосується цілісних майнових комплексів організацій, розташованих у Одеській, Запорізькій, Рівненській, Херсонській (окуповані райони), Луганській областях та Автономній Республіці Крим.

Передача 5 цілісних майнових комплексів водогосподарських організацій, розташованих у Закарпатській області, не здійснена.

На сьогодні у сфері управління Держводагентства залишаються меліоративні системи та державне майно, яке забезпечує проведення гідротехнічної меліорації земель (крім меліоративних систем та державного майна, які обліковуються на балансах водогосподарських організацій, переданих відповідно до розпорядження № 714-р).

З метою забезпечення виконання рішення Уряду щодо передачі функцій, пов’язаних з меліорацією земель та експлуатацією державних водогосподарських об’єктів комплексного призначення, міжгосподарських зрошувальних і осушувальних систем та завершення реформи у сфері меліорації земель та для ефективного здійснення гідротехнічної меліорації, Мінагрополітики та Держрибагентством проводяться необхідні заходи для завершення передачі всієї інженерної інфраструктури меліоративних систем із сфери управління Держводагентства до сфери управління Держрибагентства.

Вплив війни (бойових дій)

Повномасштабне військове вторгнення російської федерації призвело до значних руйнувань критичної інфраструктури, гідротехнічних споруд, об’єктів гідротехнічної мережі зрошувальних та дренажних систем, особливо на півдні України, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській областях, де розміщені найбільші меліоративні системи. Так найбільша у Європі і одна з найбільших у світі Каховська зрошувальна система забезпечувала подачу води на площу понад 250 тис. гектарів.

Внаслідок активних бойових дій та тимчасової окупації частина масивів меліорованих земель стали небезпечними для вирощування аграрної продукції через пошкодження та замінування. Істотних руйнувань зазнали об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем. На певних територіях сільськогосподарських земель неможливо проведення меліоративних заходів, тому значно зменшились площі зрошувальних земель, що негативно впливає на продовольчу безпеку держави.

Знищення греблі Каховської ГЕС 06 червня 2023 року стало однією з найбільших техногенних та соціально-економічних катастроф в Україні та Європі, наслідки якої особливо катастрофічні для півдня країни.

Через неконтрольований скид води з Каховського водосховища, без води залишились 94 % зрошувальних систем в Херсонській, 74% — в Запорізькій області та 30 % — в Дніпропетровській областях, призупинено водопостачання 31 зрошувальної системи в цих областях.

Наразі відсутня можливість подальшого функціонування всіх меліоративних систем, каналів та інших гідротехнічних споруд, для яких Каховське водосховище було джерелом водопостачання.

На фоні подальшої зміни клімату, руйнування Каховської ГЕС та значного скорочення площ зрошуваних земель важливим є завершення реформи та створення умов для швидкого відновлення і розвитку меліорації земель в Україні.

Для повноцінного відновлення та розбудови зрошення та дренажу в Україні необхідно залучення коштів від державних та місцевих бюджетів та інших джерел не заборонених законодавством.

Агро Перспектива

< В Україні триває збір овочів. Аграрії зібрали 1,45 млн тонн Все новости за
09.08.2023
РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE >

18.05.2024  
18:01 Тимчасовим морським коридором користується майже 1600 суден - Мінагро
10:24 Майбутня інтеграція України в ЄС може допомогти блоку посилити вплив на світових продринках
01:49 Ціна срібла вперше за 11 років перевищила 30 доларів за унцію
00:50 Уряд запустив процедуру компенсації вартості розмінування агроземель фермерам, що забезпечили роботи власним коштом
17.05.2024  
17:33 «Укрцукор» просить Кабмін обмежити вивіз цукру в ЄС в 2024
16:56 За матеріалами БЕБ судитимуть жительку Ужгорода за організацію незаконних азартних ігор
16:55 БЕБ повідомило про підозру жительці Київщини за продаж контрафактних сигарет та алкоголю
13:31 Эксперти ООН прогнозують помірне зростання української економіки у 2024 році
13:08 Пшеничні котирування в Чикаго знизилися на тлі слабких тижневих даних з експортних продажів
12:55 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:52 Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає
12:49 Україна досягла суттєвих результатів у впровадженні цифрових рішень для державного управління в агросекторі
12:48 Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних
12:32 43 мільярди гривень отримали аграрії з початку року на розвиток господарств
12:29 Агрокліматичні умови звітного періоду стримували активний розвиток та чисельність шкідників
12:17 Аграрії посіяли 5,1 млн га зернових
10:44 За матеріалами БЕБ судитимуть буковинця, який зберігав фальшиву валюту
09:27 Мінекономіки скасувало наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech. Компанії заявляють про своє законне право на бронювання
09:10 Ізраїль припиняє дію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною
16.05.2024  
23:14 Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки
16:51 БЕБ на Київщині оголосило підозру директору товариства у привласненні майже 2 млн грн
16:50 БЕБ на Волині викрило групу осіб, які продавали електронні сигарети з наркотичним вмістом
16:49 Бюро економічної безпеки на Полтавщині викрило підпільний цех з переробки тютюну
16:34 Китай запевняє, що суворо контролює експорт товарів подвійного призначення
16:05 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:32 Україна попри два роки війни продовжує залишатися надійним експортером агропродукції
12:26 Україна готова бути гарантом продовольчої безпеки для Малаві та інших країн Африки - Зеленський
12:04 БЕБ припинило діяльність незаконного грального закладу в Подільському районі Києва
15.05.2024  
17:43 Суттєве зменшення площ, придатних для ведення сільського господарства - виклик для українського фермера - Мінагро
14:01 Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК
13:59 НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки
13:47 Philip Morris запустив нову фабрику у Львівській області
13:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:29 Фермери з прифронтових та деокупованих територій можуть отримати насіння соняшника
13:21 Chicago Anlantic Trident готова долучитися до економічної реконструкції України не очікуючи завершення війни - Мінагро
11:25 Соєві котирування в Чикаго знизилися на тлі підвищення оцінок урожаю в Бразилії
11:06 БЕБ виявило понад мільйон пачок сигарет та обладнання для виготовлення на 4 тютюнових виробництвах. Обшуки тривають
11:05 Продовження ліберального режиму торгівлі з ЄС - позитивний сигнал для агропереробки - Мінагро
10:57 НБУ прогнозує зростання споживчих цін в Україні в найближчі місяці
10:41 Аналітики Бюро економічної безпеки упередили 1,8 млн грн незаконного відшкодування пільгового ПДВ
04:31 В Україні прискорилося зростання цін на хліб - НБУ
14.05.2024  
22:32 США підвищують мита на китайський імпорт - Байден
19:45 Євросоюз остаточно ухвалив план для програми Ukraine Facility - Шмигаль
18:50 БЕБ на Львівщині вилучило 3 000 літрів контрафактного алкоголю
17:05 Сезон черешні розпоався на три тижні раніше
16:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:45 Бюро економічної безпеки на Буковині викрило цех з незаконного виробництва кави та спецій
13:18 Бюро економічної безпеки у Києві припинило діяльність 9 незаконних гральних закладів
12:41 Укрзалізниця цьогоріч відновила понад 7 тисяч вантажних вагонів
12:27 ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України - Шмигаль









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.