На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Від голоду страждає 735 мільйонів людей у світі - ООН

23.07.2023 19:00 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Згідно з останньою доповіддю «Положення справ у галузі продовольчої безпеки та харчування у світі» (СОФІ), спільно опублікованій сьогодні п’ятьма спеціалізованими установами Організації Об’єднаних Націй, через пандемію, повторювані погодні потрясіння і конфлікти, включаючи війну в Україні, з 2019 року кількість голодуючих2 мільйонів збільшилася.

Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО), Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (МФСР), Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Всесвітня продовольча програма (ЗПС) попереджають, що якщо тенденції не зміняться, то мета3 .

Сигнал для боротьби з голодом

У доповіді за 2023 рік йдеться про те, що у 2022 році з проблемою голоду зіткнулися від 691 до 783 мільйонів осіб (середнє значення — 735 мільйонів). Це на 122 мільйони людей більше, ніж у 2019 році, до початку пандемії COVID-19.

У 2021–2022 роках зростання кількості голодуючих у світі зупинилося, однак у багатьох країнах світу продовольчі кризи посилювалися. У 2022 році прогрес у боротьбі з голодом спостерігався в Азії та Латинській Америці, однак у Західній Азії, Карибському басейні та у всіх субрегіонах Африки масштаби голоду продовжували зростати. Найбільш постраждалим регіоном залишається Африка: на континенті голодує кожен п’ятий, що перевищує середньосвітовий показник більш ніж удвічі.

Глави п’яти установ ООН (Генеральний директор ФАО Цюй Дун’юй, Голова МФСР Альваро Ларіо, Виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел, Директор-виконавець ВПП Сінді Маккейн і Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейєсус) пишуть у передмові до повідомлень: За оцінками, у 2030 році кількість голодуючих, як і раніше, становитиме майже 600 млн. Основні фактори відсутності продовольчої безпеки і неповноцінного харчування — це наші нові реалії, і у нас немає іншого виходу, крім як подвоїти зусилля галузі сталого розвитку (ЦУР 2)".

Не лише голод

Стан справ у галузі продовольчої безпеки та харчування у 2022 році залишався гнітючим. У доповіді йдеться про те, що приблизно 29,6 відсотка населення світу, або 2,4 мільярда осіб, не мали постійного доступу до продовольства, який вимірюється показником поширеності помірної чи гострої форми відсутності продовольчої безпеки, причому з гострою формою відсутності продовольчої безпеки зіткнулися близько 900 мільйонів людей.

При цьому в усьому світі людям було складніше отримати доступ до здорового харчування: у 2021 році його не могли дозволити собі понад 3,1 мільярда людей, або 42 відсотки населення планети. Порівняно з 2019 роком їх кількість загалом зросла на 134 мільйони.

Мільйони дітей віком до п’яти років продовжують страждати від неповноцінного харчування: у 2022 році 148 мільйонів дітей віком до п’яти років (22,3 відсотка) відставали у зростанні, 45 мільйонів (6,8 відсотка) страждали від виснаження, а 37 мільйонів (5,6 відсотка) мали надмірну вагу.

Спостерігається прогрес у галузі виключно грудного вигодовування: таким чином вигодовуються 48 відсотків немовлят віком до 6 місяців, що близько до цільового показника 2025 року. Однак для досягнення цілей боротьби з неповноцінним харчуванням на 2030 рік знадобляться узгоджені зусилля.

Нові дані свідчать, що урбанізація стимулює зміни в агропродовольчих системах

Зростання урбанізації розцінюється у доповіді як глобальна тенденція, що впливає те, як і чим харчуються люди. За прогнозами, до 2050 року майже сім десятих населення житимуть у містах, тому уряди та інші організації, які працюють над вирішенням проблем голоду, відсутності продовольчої безпеки та неповноцінного харчування, мають прагнути зрозуміти ці тенденції урбанізації та враховувати їх при розробці політики.

Зокрема простої концепції поділу на сільські та міські райони вже недостатньо для розуміння того, як урбанізація формує агропродовольчі системи. Необхідне глибше розуміння сільсько-міського континууму з урахуванням як взаємозв’язку людей, і типів зв’язків між міськими і сільськими районами.

Така динаміка вперше систематично документується у 11 країнах. У доповіді показано, що покупки продовольства відіграють важливу роль у міських домогосподарствах, а й у всьому сільсько-міському континуумі, зокрема й у людей, які живуть далеко від міських центрів. Нові дані також свідчать, що у деяких країнах споживання продуктів із високим рівнем переробки зростає зокрема й у приміських і сільських районах.

На жаль, нерівність між сільськими та міськими районами зберігається. Відсутність продовольчої безпеки більшою мірою торкається населення сільських районів. Помірна чи гостра форма відсутності продовольчої безпеки торкнулася 33% дорослого населення сільських районів та 26% — міських.

Неповноцінне харчування у дітей у міських та сільських районах також має свою специфіку: поширеність відставання у зростанні у дітей вища у сільських районах (35,8 відсотка), ніж у міських (22,4 відсотка). Показники виснаження вищі у сільських районах (10,5 відсотка), ніж у міських (7,7 відсотка), а надмірна вага дещо більш поширена у міських районах (5,4 відсотка), ніж у сільських (3,5 відсотка).

У доповіді наголошується, що для ефективного забезпечення продовольчої безпеки та харчування в основі політичних заходів, дій та інвестицій має лежати всебічне розуміння складного та мінливого взаємозв’язку між сільсько-міським континуумом та агропродовольчими системами.

Цитати

Генеральний директор ФАО Цюй Дун’юй: "Відновлення після глобальної пандемії було нерівномірним, а війна в Україні вплинула на наявність поживної їжі та здорового харчування. Такі нові реалії, в яких через зміну клімату, конфліктів та економічну нестабільність стає все складніше забезпечити безпеку маргіналізованих груп. Нам необхідно відмовитись.

Голова МФСР Альваро Ларіо: «Світ без голоду можливий. Нам не вистачає інвестицій і політичної волі для втілення в життя масштабних рішень. Ми можемо викоренити голод, якщо зробимо це пріоритетним завданням всього світу. Ситуацію можуть змінити інвестиції в дрібні фермерські господарства і в їх адаптацію до зміни клімату, агробізнесу.Свою роль у цьому відіграють і дрібні виробники. За належної підтримки вони можуть виробляти більше продовольства, диверсифікувати виробництво та постачати його як на міські, так і на сільські ринки, забезпечуючи сільські райони та міста поживними продуктами місцевого виробництва».

Виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел: «Неповноцінне харчування — це серйозна загроза для виживання, зростання і розвитку дітей. Масштаби кризи в галузі харчування вимагають вжиття більш рішучих заходів у відповідь, які в першу чергу стосуються дітей і включають забезпечення пріоритетного доступу до поживних і недорогих продуктів під основними послугами в області продуктів і основних послуг ними та тих, хто пройшов глибоку технологічну обробку, а також зміцнення ланцюжків поставок продовольства та їжі, у тому числі збагачених та лікувальних продуктів для дітей».

Директор-виконавець ВПП Сінді Маккейн: «Масштаби голоду зростають, а кількість ресурсів, терміново необхідних для того, щоб захистити найбільш уразливі групи населення, скорочується тривожними темпами. Сьогодні ми маємо справу з найбільшою гуманітарною кризою за всі часи. налаштовані працювати спільно з усіма нашими партнерами — як старими, так і новими — над створенням світу, в якому жодна людина не сумнівається у тому, коли вона наступного разу зможе поїсти».

Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейєсус: «Масштаби виснаження у дітей залишаються на неприпустимо високому рівні, а в боротьбі з надмірною вагою у дітей не було досягнуто жодного прогресу. Необхідні адресні заходи державної політики, інвестиції та дії, щоб створити більш здорове продовольче середовище для всіх».

Агро Перспектива

< Агрометеорологічні умови для росту зернових задовільні та сприятливі для наливу та достигання зерна Все новости за
23.07.2023
Зеленський провів нараду щодо експорту агропродукції: Готуємося до будь-якого розвитку подій >

18.05.2024  
18:01 Тимчасовим морським коридором користується майже 1600 суден - Мінагро
10:24 Майбутня інтеграція України в ЄС може допомогти блоку посилити вплив на світових продринках
01:49 Ціна срібла вперше за 11 років перевищила 30 доларів за унцію
00:50 Уряд запустив процедуру компенсації вартості розмінування агроземель фермерам, що забезпечили роботи власним коштом
17.05.2024  
17:33 «Укрцукор» просить Кабмін обмежити вивіз цукру в ЄС в 2024
16:56 За матеріалами БЕБ судитимуть жительку Ужгорода за організацію незаконних азартних ігор
16:55 БЕБ повідомило про підозру жительці Київщини за продаж контрафактних сигарет та алкоголю
13:31 Эксперти ООН прогнозують помірне зростання української економіки у 2024 році
13:08 Пшеничні котирування в Чикаго знизилися на тлі слабких тижневих даних з експортних продажів
12:55 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:52 Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає
12:49 Україна досягла суттєвих результатів у впровадженні цифрових рішень для державного управління в агросекторі
12:48 Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних
12:32 43 мільярди гривень отримали аграрії з початку року на розвиток господарств
12:29 Агрокліматичні умови звітного періоду стримували активний розвиток та чисельність шкідників
12:17 Аграрії посіяли 5,1 млн га зернових
10:44 За матеріалами БЕБ судитимуть буковинця, який зберігав фальшиву валюту
09:27 Мінекономіки скасувало наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech. Компанії заявляють про своє законне право на бронювання
09:10 Ізраїль припиняє дію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною
16.05.2024  
23:14 Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки
16:51 БЕБ на Київщині оголосило підозру директору товариства у привласненні майже 2 млн грн
16:50 БЕБ на Волині викрило групу осіб, які продавали електронні сигарети з наркотичним вмістом
16:49 Бюро економічної безпеки на Полтавщині викрило підпільний цех з переробки тютюну
16:34 Китай запевняє, що суворо контролює експорт товарів подвійного призначення
16:05 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:32 Україна попри два роки війни продовжує залишатися надійним експортером агропродукції
12:26 Україна готова бути гарантом продовольчої безпеки для Малаві та інших країн Африки - Зеленський
12:04 БЕБ припинило діяльність незаконного грального закладу в Подільському районі Києва
15.05.2024  
17:43 Суттєве зменшення площ, придатних для ведення сільського господарства - виклик для українського фермера - Мінагро
14:01 Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК
13:59 НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки
13:47 Philip Morris запустив нову фабрику у Львівській області
13:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:29 Фермери з прифронтових та деокупованих територій можуть отримати насіння соняшника
13:21 Chicago Anlantic Trident готова долучитися до економічної реконструкції України не очікуючи завершення війни - Мінагро
11:25 Соєві котирування в Чикаго знизилися на тлі підвищення оцінок урожаю в Бразилії
11:06 БЕБ виявило понад мільйон пачок сигарет та обладнання для виготовлення на 4 тютюнових виробництвах. Обшуки тривають
11:05 Продовження ліберального режиму торгівлі з ЄС - позитивний сигнал для агропереробки - Мінагро
10:57 НБУ прогнозує зростання споживчих цін в Україні в найближчі місяці
10:41 Аналітики Бюро економічної безпеки упередили 1,8 млн грн незаконного відшкодування пільгового ПДВ
04:31 В Україні прискорилося зростання цін на хліб - НБУ
14.05.2024  
22:32 США підвищують мита на китайський імпорт - Байден
19:45 Євросоюз остаточно ухвалив план для програми Ukraine Facility - Шмигаль
18:50 БЕБ на Львівщині вилучило 3 000 літрів контрафактного алкоголю
17:05 Сезон черешні розпоався на три тижні раніше
16:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:45 Бюро економічної безпеки на Буковині викрило цех з незаконного виробництва кави та спецій
13:18 Бюро економічної безпеки у Києві припинило діяльність 9 незаконних гральних закладів
12:41 Укрзалізниця цьогоріч відновила понад 7 тисяч вантажних вагонів
12:27 ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України - Шмигаль









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.