На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Україна, Туреччина, ООН, РФ домовилися про "зернові коридори" на 120 днів

23.07.2022 07:09 «Агро Перспектива» (г. Киев) — У Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та РФ було підписано угоди, за якими буде здійснюватися вивіз зерна та іншого продовольства з портів України, повідомляє власкор Укрінформу.

«Документ діятиме протягом 120 днів із дня підписання і може бути продовжений на такий самий період, якщо одна зі сторін не повідомить про намір припинити його дію», - написав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у Фейсбуці.

Експорт зерна, супутніх продуктів харчування та добрив (зокрема, аміаку) буде здійснюватися з морських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Термін 120 днів може бути продовжено після його закінчення.

«Рух жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів, не передбачається», - зазначив Кубраков.

Як зазначено в тексті ініціативи, копію якої має агентство «Інтерфакс-Україна», вона заснована на угодах сторін Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі 1974 року.

Зокрема, сторони домовляються про таке:

максимальні гарантії безпеки для всіх суден, що беруть участь у цій ініціативі;

створення під егідою ООН у Стамбулі спільного координаційного центру (СКЦ), що включає представників усіх сторін;

створення та робота на суднах, що беруть участь в ініціативі, інспекційних груп із представників сторін, які оглядатимуть судна в портах, визначених Туреччиною, під час входу/виходу до/з Чорноморських проток для перевірки відсутності на борту несанкціонованих вантажів та персоналу.

Водночас уся діяльність в українських територіальних водах перебуватиме під контролем та відповідальністю України.

Сторони не вчинятимуть жодних нападів на торговельні та цивільні судна, а також на портові засоби, що беруть участь у цій ініціативі.

Якщо знадобиться розмінування підходів до портів - має бути залучено тральщика третьої країни.

Торговельні судна мають бути попередньо зареєстровані в СКЦ і перебуватимуть під технічним контролем на час їх проходу морським гуманітарним коридором, узгодженим усіма сторонами.

СКЦ розробить та поширить детальний оперативний та комунікаційний план, включно із визначенням безпечних укриттів та варіантів надання медичної допомоги за маршрутом.

З метою запобігання провокаціям та інцидентам рух суден, що прямують транзитом морським гуманітарним коридором, сторони контролюватимуть дистанційно.

«Жодні військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати (БПЛА) не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ, без дозволу СКЦ і виключно після консультації з усіма сторонами», - наголошується в тексті ініціативи.

Водночас досягнення домовленості щодо експорту українського зерна не означає послаблення режиму безпеки в Чорному морі, неодноразово наголошували представники України.

«Безперечно, підписання такого документа на українських умовах стало можливим виключно завдяки Збройним силам України, успіхи яких дозволили відстояти ключові для України умови, а саме - залишити повний контроль за територіальними водами Північно-Західного регіону Чорного моря. У першу чергу це велика підтримка української економіки», - наголосив Кубраков.

Також Кубраков додав, що за оцінками експертів, можливість експорту українського зерна знизить світові ціни на продовольство, що пригальмує «маховик» інфляції, яка стала проблемою для усього світу.

Згідно з домовленостями, уся діяльність в українських територіальних водах здійснюватиметься під владою та відповідальністю України.

Угода передбачає, що у Стамбулі під егідою ООН створюється Спільний координаційний центр (СКЦ) за участю представників України, Туреччини, ООН та росії, який займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей; реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти; затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

Крім того, створюються спеціальні інспекційні групи за участю всіх сторін, які перевірятимуть судна на предмет наявності несанкціонованих вантажів і персоналу на борту. Такі групи працюватимуть у гаванях в районі Турецької протоки (протока Босфор), які попередньо будуть визначені турецькою стороною.

У Мінінфраструктури наголошують, що завдяки угоді Україна зможе оперативно експортувати орієнтовно 20 млн тонн зерна, яке лежить на складах, звільнити місце для нового урожаю, а також залучити в економіку додаткові валютні надходження.

Окрім цього, понад 400 млн соціально та економічно незахищеного населення Африки та Азії отримають продовольство, без якого вони опинилися б на межі голоду. Вивільнення українського зерна також може знизити світові ціни на продовольство.

На сьогодні через блокаду морських портів, на які до повномасштабного вторгнення припадало орієнтовно 80% експорту аграрної продукції України, вивезення продовольства відбувається виключно через дунайські порти, залізничні та автомобільні пункти пропуску на західних кордонах. Але їх потужностей недостатньо для оперативної заміни заблокованих морських портів. Зокрема, наявні можливості дозволили в червні експортувати орієнтовно 2,5 млн тонн зернових.

Ускладнює проблему також недостатня кількість об’єктів інфраструктури для зберігання продовольства та системні атаки росії на наявні склади. У цьому зв’язку аграрії мають обмежені можливості для зберігання нового врожаю.

Було підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі.

Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від ООН - генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, від Туреччини - міністр оборони країни Хулусі Акар.

У такому ж форматі від росії угоду підписав міністр оборони РФ сергій шойгу.

Як повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, Україна підписуватиме угоду, не з росією, а з Туреччиною та ООН. росія підписуватиме дзеркальний договір з Туреччиною та ООН. За цією угодою жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності представників рф в портах України не буде, усі перевірки суден здійснюватимуться спільними групами в водах Туреччини у разі виникнення такої потреби. У разі провокацій буде надаватися негайна військова відповідь.

У Вашингтоні підписання угоди назвали довгоочікуваною подією, але наголосили на необхідності покласти на росію відповідальність за реалізацію цієї угоди.

Агро Перспектива

< РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE Все новости за
23.07.2022
Аграрії зібрали 6,5 млн тонн зернових >

26.04.2024  
17:00 БЕБ на Буковині повідомило про підозру керівника підприємства, яке не сплатило 11 млн грн податків
16:38 15,6 мільярдів гривень отримали аграрії з початку року за програмою «Доступні кредити 5-7-9»
15:15 Аграрії України посіяли 2,4 млн га ярини
15:12 Міністра аграрної політики та продовольства України Сольського звільнено з-під варти
12:25 Заволоділи 7,7 млн грн на закупівлі тестів на гепатит: БЕБ повідомило про підозру керівникам медзакладу та компанії-постачальника
12:16 БЕБ скерувало до суду справу щодо одного з керівників правління «Укртатнафти»: до бюджету відшкодовано майже 1,6 млрд грн
11:32 ЄК знизила прогноз врожаю пшениці в Євросоюзі в 2024/2025
11:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:24 Яйця до Великодня по 18 гривень: скільки протримаються низькі ціни
11:21 БЕБ в Одесі викрило цех з підробки «брендового» одягу: вилучено майна на 1,8 млн грн
10:52 Зростання котирувань пшениці в Чикаго підтримане різким погіршенням стану посівів озимої пшениці в США
10:47 Мінагрополітики обговорило допомогу українським фермерам з делегацією Міністерства сільського, лісового та рибного господарства Японії
10:15 Негода сповільнила темпи посівної на Вінниччині
09:38 Урожай ячменю в Україні в 2024 скоротиться до 4,9 млн тонн - Мінагрополітики
09:08 Міністра агрополітики Сольського взяли під варту
25.04.2024  
23:21 НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%
20:32 НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025
20:25 Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт
19:43 Аграрний міністр Сольський подав у відставку
17:21 Україна продала в 1 кварталі 2024 на 89 тис тонн цукру на експорт більше, ніж у 2023
16:41 Внутрішній ринок кукурудзи продовжує зміцнюватися в ціновому плані
15:44 В Брюсселі розпочалися роз’яснювальні зустрічі Єврокомісії та України по темі сільського господарства
14:52 БЕБ на Київщині повідомило про підозру керівника підприємства в ухиленні від сплати майже 9 млн грн податків
13:58 За матеріалами БЕБ на Закарпатті судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади
13:00 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:11 За рекомендаціями БЕБ на Буковині відмінили тендер з порушеннями майже на 20 млн грн місцевого бюджету
10:27 Пшениця в Чикаго виросла до рівня 3-місячного максимуму на фоні засухи в пшеничному поясі США і на півдні РФ
09:55 Польські фермери блокують рух вантажівок у «Рава-Руській», у черзі - до 150 фур59
09:45 Європарламент схвалив перегляд спільної сільськогосподарської політики ЄС
09:01 Замміністру агрополітики Дмитрасевичу паралельно з міністром Сольським вручили підозру у справі оборудок із землею
08:55 Аграрні асоціації підписали клопотання до суду про взяття на поруки Сольського
08:54 Тимошенко та «Батьківщина» вимагають негайної відставки Сольського з посади міністра агрополітики
24.04.2024  
19:47 БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
17:35 Рибна галузь України має всі шанси стати успішною - Держрибагентство
15:40 Закупівля сировини за завищеними цінами: за матеріалами БЕБ судитимуть заступника директора держпідприємства
12:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:15 Більшість банкірів очікує зниження облікової ставки НБУ на 0,5 в.п.
12:04 CRH оцінює перспективи інвестування в Україну
12:04 БЕБ у Києві викрило незаконне казино під прикриттям спортклубу
12:03 Пшениця в Чикаго зросла до рівня більш ніж 2-місячного максимуму на тлі посухи у пшеничному поясі США
11:56 Новий індустріальний парк «BORSCHIV» спеціалізуватиметься на глибокій переробці сільгосппродукції
11:54 Аграрії можуть отримати часткову компенсацію вартості сільгосптехніки 44 вітчизняних виробників
11:47 Рада ухвалила закон про бавовну, яка потрібна для виробництва пороху
09:38 У справі БЕБ про незаконне виробництво сигарет суд заарештував керівника компанії афілійованої до підсанкційного контрабандиста
23.04.2024  
19:31 В Україні хочуть оновити штрафи за незаконний продаж цигарок і спиртного: Рада ухвалила законопроєкт
19:19 Цього тижня Україна очікує надходження €1,5 мільярда в межах Ukraine Facility - Шмигаль
18:25 У справі БЕБ про незаконне виробництво сигарет суд заарештував керівника компанії афілійованої до підсанкційного контрабандиста
16:31 БЕБ скерувало до суду справу щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами
15:41 Бюро економічної безпеки викрило подружжя, яке організувало нелегальну гральну залу у столиці
15:32 Укрзалізниця обрала постачальника послуги харчування у швидкісних поїздах









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.