На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Так звана система одномісячного планування паралізує продажі аграріїв і шкодить самій “Укрзалізниці” — Юрій Щуклін

04.11.2022 14:15 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Застосована «Укрзалізницею» система планування з одномісячним горизонтом для експортних перевезень зерна в напрямку західних кордонів унеможливлює добросовісне виконання аграріями експортних контрактів та зрештою негативно позначиться на роботі самої «Укрзалізниці». Зокрема, скорочення навантаження на початку листопада пов’язане саме з недоліками планування перевезень, яке відбувається в ручному режимі та не стикується з провізними планами та спроможностями іноземних перевізників. Про це зазначає експерт логістики, радник Глави правління «Укрзалізниці» Юрій Щуклін.

Він констатував, що вузьким місцем експортної логістики в листопаді стали вже не вагони, і не транскордонні переходи, а «плани» обсягів перевезень, (дозвіл аграріям, елеваторам, трейдерам включити у свою місячну діяльність реалізацію своєї продукції її відвантаження на експорт та отримання коштів на своє існування), які «Укрзалізниця» розподіляє в ручному засекреченому режимі та доводить до відома власників вантажів у пізні терміни. Зокрема, якщо плани відвантажень на листопад «Укрзалізниця» підтверджує і доводить 1 листопада, то початок передачі вантажу іноземному перевізнику технічно можливий лише з 18–20 листопада. Відтак іноземний перевізник неспроможний поглинути той обсяг вантажу, що «підтверджував» на вимогу «Укрзалізниці» обробити протягом всього місяця, за ті 10 днів, що залишились до його кінця.

- Щоб вивезти зерно у листопаді, вам треба почати планувати перевезення ще у жовтні. Але це неможливо. Бо «Укрзалізниця» чекає, коли й та невиробнича частина «ринку», яка добросовісно її підтримує в консервації минулого, заявить про свої наміри, коли всі конкуруючі іноперевізники прокинуться і вирішать, чи будуть працювати, та вишикуються в велику чергу, сформують нездійсненний попит та «пропозиції» по його подоланню. Тільки 1 листопада ви одержуєте відповідь «Укрзалізниці», що є можливість їхати та продавати, і лише 2 листопада можете починати шукати вагони під свій вантаж і планувати роботу елеваторів. За п’ять-десять днів вагони до вас приїдуть, ви їх завантажуєте, оформлюєте на митниці. І в кращому випадку вони вирушать в бік кордону 12 листопада, а до іноземного перевізника доїдуть 20 листопада. І саме в цей день керівник комерційного напряму УЗ буде дорікати — чому ж ви, аграрії, не виконуєте своїх місячних планів? А справа ось в чому: щоб виконати план листопада, аграрій має отримати підтвердження від УЗ ще в жовтні! Тоді до 20 числа він знайде вагони, встигне їх завантажити та замитнити, і тоді 1 листопада зможе відправити. Або аграрії вимушені купляти вагони «Укрзалізниці», які мають преференції в планах, можуть бути негайно подані в «точні дати» першої декади. Тож коли укладати експортний контракт? До підтвердження планів, щоб його не виконати через стислий час, чи після підтвердження — щоб гарантовано втратити гроші, переплативши за термінове знаходження вагонів? Це замкнене коло, — пояснив Юрій Щуклін.

Експерт додав: другим чинником, що не дає змоги ефективно стикувати приймання українських вантажів іноземними перевізниками, є бажання та нав’язування всім без винятку, ще радянської технології формування «Укрзалізницею» поїздів «за готовністю». Вона дозволяє перевозити одним складом велику кількість вагонів, проте номенклатура вантажів та час їх прибуття на кордон часто не відповідають ниткам графіків іноземних перевізників.

- Чиновники «Укрзалізниці» відверто маніпулюють, звинувачуючи у всіх проблемах іноземних перевізників і жонглюючи показниками, як нібито покращилось обслуговування аграріїв, тож вони мають погодитися з карколомним здорожчанням вагонної складової. Мовляв, ми готові привезти до західного кордону ще більше, але (чомусь!) іноземні перевізники не готові в повному обсязі приймати від нас ці вантажі.

Насправді ж технологія планування така, що між УЗ та іноперевізниками немає жодних зобов’язань. Вона не враховує жодних ниток графіка, за якими їздять поїзди в ЄС. Не іноземний перевізник спричиняє чергу та порушення терміну доставки, а стара радянська система організації перевезень за готовністю, яка не передбачає нічиїх інтересів, окрім «Укрзалізниці», — зазначає Юрій Щуклін.

Радник Голови правління УЗ прогнозує, що небажання державного перевізника впровадити відповідальне наскрізне планування перевезень із відкритим на кілька місяців горизонтом планування в підсумку негативно вплине на становище самої «Укрзалізниці».

- Аграрії взагалі не мають жодних важелів управління своїм виробничим циклом, що має завершуватися продажем продукції. «Укрзалізниця» категорично обрізає можливість заздалегідь щось спланувати та продати. Чиновник УЗ аргументує: зміни неможливі, так написано у правилах, у нас такий порядок. Значить вони оберігають той порядок, що не дозволяє вижити аграріям? Це абсурд, що державний перевізник разом із так званим «ринком» посередників, що його підтримують, тупо відбирає в аграріїв частину грошей, і, прикриваючись якимось «порядком», не дозволяє нічого змінити. Це все критично посилює невизначеність аграрного ринку, який вже болісно зреагував на перспективу втрати зернових коридорів. Рішення заробити за рахунок аграріїв — фатальна помилка, яка загубить і галузь, і перевізника. Саме зернові вантажі сьогодні є основним донором життєздатності УЗ. Адже інші вантажі нечисленні, а металургійні — не дають їй заробити, вони тільки покривають витрати. Без аграрного ринку «Укрзалізниця» не зможе існувати, у неї вичерпався перелік інших джерел, — підсумовує Юрій Щуклін.

Агро Перспектива

< Туреччина обіцяє докласти зусилля задля безперебійної роботи «зернового коридору» Все новости за
04.11.2022
РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE >

18.05.2024  
18:01 Тимчасовим морським коридором користується майже 1600 суден - Мінагро
10:24 Майбутня інтеграція України в ЄС може допомогти блоку посилити вплив на світових продринках
01:49 Ціна срібла вперше за 11 років перевищила 30 доларів за унцію
00:50 Уряд запустив процедуру компенсації вартості розмінування агроземель фермерам, що забезпечили роботи власним коштом
17.05.2024  
17:33 «Укрцукор» просить Кабмін обмежити вивіз цукру в ЄС в 2024
16:56 За матеріалами БЕБ судитимуть жительку Ужгорода за організацію незаконних азартних ігор
16:55 БЕБ повідомило про підозру жительці Київщини за продаж контрафактних сигарет та алкоголю
13:31 Эксперти ООН прогнозують помірне зростання української економіки у 2024 році
13:08 Пшеничні котирування в Чикаго знизилися на тлі слабких тижневих даних з експортних продажів
12:55 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:52 Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає
12:49 Україна досягла суттєвих результатів у впровадженні цифрових рішень для державного управління в агросекторі
12:48 Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних
12:32 43 мільярди гривень отримали аграрії з початку року на розвиток господарств
12:29 Агрокліматичні умови звітного періоду стримували активний розвиток та чисельність шкідників
12:17 Аграрії посіяли 5,1 млн га зернових
10:44 За матеріалами БЕБ судитимуть буковинця, який зберігав фальшиву валюту
09:27 Мінекономіки скасувало наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech. Компанії заявляють про своє законне право на бронювання
09:10 Ізраїль припиняє дію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною
16.05.2024  
23:14 Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки
16:51 БЕБ на Київщині оголосило підозру директору товариства у привласненні майже 2 млн грн
16:50 БЕБ на Волині викрило групу осіб, які продавали електронні сигарети з наркотичним вмістом
16:49 Бюро економічної безпеки на Полтавщині викрило підпільний цех з переробки тютюну
16:34 Китай запевняє, що суворо контролює експорт товарів подвійного призначення
16:05 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:32 Україна попри два роки війни продовжує залишатися надійним експортером агропродукції
12:26 Україна готова бути гарантом продовольчої безпеки для Малаві та інших країн Африки - Зеленський
12:04 БЕБ припинило діяльність незаконного грального закладу в Подільському районі Києва
15.05.2024  
17:43 Суттєве зменшення площ, придатних для ведення сільського господарства - виклик для українського фермера - Мінагро
14:01 Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК
13:59 НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки
13:47 Philip Morris запустив нову фабрику у Львівській області
13:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:29 Фермери з прифронтових та деокупованих територій можуть отримати насіння соняшника
13:21 Chicago Anlantic Trident готова долучитися до економічної реконструкції України не очікуючи завершення війни - Мінагро
11:25 Соєві котирування в Чикаго знизилися на тлі підвищення оцінок урожаю в Бразилії
11:06 БЕБ виявило понад мільйон пачок сигарет та обладнання для виготовлення на 4 тютюнових виробництвах. Обшуки тривають
11:05 Продовження ліберального режиму торгівлі з ЄС - позитивний сигнал для агропереробки - Мінагро
10:57 НБУ прогнозує зростання споживчих цін в Україні в найближчі місяці
10:41 Аналітики Бюро економічної безпеки упередили 1,8 млн грн незаконного відшкодування пільгового ПДВ
04:31 В Україні прискорилося зростання цін на хліб - НБУ
14.05.2024  
22:32 США підвищують мита на китайський імпорт - Байден
19:45 Євросоюз остаточно ухвалив план для програми Ukraine Facility - Шмигаль
18:50 БЕБ на Львівщині вилучило 3 000 літрів контрафактного алкоголю
17:05 Сезон черешні розпоався на три тижні раніше
16:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:45 Бюро економічної безпеки на Буковині викрило цех з незаконного виробництва кави та спецій
13:18 Бюро економічної безпеки у Києві припинило діяльність 9 незаконних гральних закладів
12:41 Укрзалізниця цьогоріч відновила понад 7 тисяч вантажних вагонів
12:27 ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України - Шмигаль









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.