На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

У рамках Меліоративного форуму обговорили впровадження комплексної реформи у секторі гідротехнічної меліорації України

28 вересня 2022 року за ініціативи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку — АГРО відбувся Меліоративний форум «Комплексна реформа в секторі гідротехнічної меліорації України» спільно з Комітетом ВРУ з питань аграрної та земельної політики та Міністерством аграрної політики та продовольства України, який відвідало понад 500 учасників онлайн, серед яких агровиробники, представники громад та водокористувачі.
У рамках Форуму відбувся круглий стіл парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики, який був присвячений законодавчим та урядовим ініціативам у сфері гідротехнічної меліорації та реалізації її реформування.

У результаті круглого столу учасники ухвалили Резолюцію, якою підтримують ухвалення законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (від 21.07.2022 реєстр. № 7577). Крім того, учасники звернулися до парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики з пропозицією розглянути та рекомендувати ухвалити законопроект про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів (реєстр. № 5203 від 04.03.2021). У резолюції також міститься пропозиція до Кабінету Міністрів України прискорити передачу всіх меліоративних систем, включаючи канали державного значення, із сфери управління Державного агентства водних ресурсів до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства та завершити її у 2022 році.

«Із 2015 року уряд України у співпраці зі Світовим банком та за підтримки USAID спільно підготували Стратегію зрошення та дренажу в Україні, яка була схвалена постановою Кабінету Міністрів України в 2019 році та наразі успішно впроваджується. Військова агресія росії проти України не вплинула на наше прагнення розвивати гідротехнічну меліорацію та розвивати країну. Адже аграрна галузь разом із військово-промисловим комплексом є ключовими для української економіки», — акцентував Микола Сольський, Міністр аграрної політики та продовольства України.

Він нагадав, що відновлення меліоративних систем йде першим номером серед загальнонаціональних проектів Плану відновлення України за напрямом «Нова аграрна політика», який було представлено на Міжнародній конференції з питань відновлення України в Лугано. У межах цього Плану заплановано відновити зрошення на площі 1 млн гектарів, і осушення на 500 тис. гектарів. Загальна сума проекту — $ 4 млрд.

Усі спікери Форуму підкреслили гостру необхідність реформи гідротехнічної меліорації для забезпечення продовольчої безпеки України в умовах зміни клімату та військової агресії росії. «Незважаючи на війну на території України, ми активно продовжуємо підтримку реформ в секторі меліорації. Україна має значний потенціал до відновлення зрошення в Україні, і ми спостерігаємо за зростанням щорічного попиту на нього. Наша держава володіє найпотужнішим меліоративним комплексом у Європі — меліорації потребують понад 5 млн га. Маємо надію, що спільними зусиллями надамо нашій системі меліорації друге дихання», — зазначив Олександр Гайду, Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

«Трохи більше року тому ухвалення Верховною Радою пакету критично важливих законопроектів відкрило нові можливості для фермерів та громад у управлінні своїм найціннішим активом — землею. Це важлива віха в зусиллях України розкрити свій економічний потенціал. Реформа меліорації є основним пріоритетом для сільського господарства України через зміну клімату, проблеми в сільськогосподарському виробництві, спричинені повномасштабним вторгненням Росії, та стрімке падіння використання зрошувальних площ з 2 мільйонів гектарів до лише півмільйона гектарів через застаріле та зношене обладнання», — підкреслила Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID АГРО. Вона запевнила, що USAID АГРО і надалі надаватиме повну підтримку для підготовки законодавства, яке відповідає найкращим світовим практикам, для реалізації реформи.

«Хочу запевнити, що світ із великою увагою ставиться до того, що наразі відбувається в Україні. Дуже важливо, що ухвалюється законодавча база для інституційної реформи, адже це створює платформу для майбутнього. Її метою є побудова спроможної інституції, що опікується меліоративною інфраструктурою. У партнерстві зі Світовим банком, USAID, FAO, ЄС, IFC ми допомогли Уряду України розробити всеосяжну стратегію розвитку іригації та осушення. Ці документи та принципи лягли в основу для п’яти реформ: управління державою водними ресурсами, покращення системи водопостачання, передачі управління на місця і водокористувачам, розвитку страхування та стимулювання інвестицій і залучення коштів приватного сектору», — розповів Вінстон Ю, менеджер відділу водних ресурсів, регіон Європа та Центральна Азія, Світовий банк.

Учасники мали змогу прослухати практичний вебінар про створення організацій водокористувачів та поставити свої запитання до спікерів. Меліоративний Форум ще раз підтвердив важливість проведення комплексної реформи у секторі гідротехнічної меліорації для українського сільського господарства через зміни клімату, виклики сільськогосподарського виробництва через війну та падіння використання зрошувальних площ.

28.09.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.