На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Економіка України скоротиться у 2022 р. приблизно на третину – звіт ЄБРР

Прогноз зростання у 2023 р. зменшено до 8%

· ЄБРР, як і раніше, прогнозує скорочення української економіки на 30% у 2022 р.

· Прогноз зростання на 2023 р. погіршено з 25% до 8%

· Випущено звіт ЄБРР «Регіональні економічні перспективи» (РЕП)

Згідно з останнім прогнозом Європейського банку реконструкції та розвитку, внаслідок розв’язаної Росією війни в Україні українська економіка скоротиться у 2022 році приблизно на третину.

Прогноз зменшення ВВП України на 30% міститься в опублікованому сьогодні звіті ЄБРР «Регіональні економічні перспективи» (РЕП) і не змінився порівняно з попереднім звітом, оприлюдненим у травні.

Водночас ЄБРР скоригував свій прогноз економічного зростання у 2023 році до 8% з більш оптимістичних 25% у травні, коли очікувалося, що значні роботи з відновлення вже відбуватимуться наступного року. Це є свідченням того, як сильно впливає на економічні перспективи України невизначеність щодо майбутнього.

Українська економіка, що зросла на 3,4% у постковідному 2021 році, продовжує функціонувати в умовах війни після російського вторгнення 24 лютого 2022 року.

Хоча протягом останніх місяців воєнні дії в основному сконцентрувалися на території, на яку припадає лише близько 20% ВВП, Україна зазнала величезних втрат людського капіталу, інфраструктури та виробничих потужностей.

Станом на середину серпня близько 15% (від довоєнної чисельності) населення України знаходилися за кордоном, ще 15% змушені були переміститися до інших частин країни.

Економічна діяльність суттєво порушилася навіть у регіонах, де немає бойових дій, через вузькі місця у системі постачання, логістичні виклики, фінансові труднощі та дефіцит кваліфікованої робочої сили.

Блокада портів, через які експортується сільськогосподарська продукція, а також знищення багатьох металургійних потужностей на сході країни призвели до значного скорочення двох основних статей експорту, на які до війни припадала майже половина експортного доходу України.

ВВП порівняно з минулим роком скоротився на 15,1% у першому кварталі 2022 року і на 37,2% — у другому, коли відбувалися найбільш запеклі та масштабні бойові дії.

Інфляція збільшилася до 23,8% у серпні 2022 року через порушення поставок та зростання бюджетного дефіциту.

Початковий акцент на монетарному фінансуванні бюджетного дефіциту в умовах значної нестачі зовнішнього фінансування призвів до зменшення валютних резервів на 20% станом на липень, незважаючи на застосування обмежень на виведення капіталу.

Реагуючи на це, Національний банк України прийняв рішення про підвищення облікової ставки з 10% до 25% у червні та послаблення валютного курсу одразу на 20% у липні.

Після цього ситуація почала покращуватися, у тому числі завдяки збільшенню надходжень зовнішнього фінансування впродовж серпня та вересня.

Результатом цього стало поповнення половини втрачених валютних резервів станом на кінець серпня. Нещодавнє відновлення експорту зернових через деякі порти та очікування достатніх обсягів зовнішнього фінансування мають позитивно вплинути на економічну діяльність до кінця 2022 року.

Водночас реалістичність вищенаведеного прогнозу дуже значною мірою залежатиме від тривалості та інтенсивності війни.


28.09.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.