На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Нардепи планують створити нові інструменти тиску та переслідування бізнесу

Українська зернова асоціація переконана, що законопроект «Про Бюро економічної безпеки України» №3087-д від 02.07.2020 знову створює інструменти для зловживань, корупції та «кошмарення» бізнесу. Законопроект прийнятий в першому читанні 3.09.2020 року.

Депутати пояснюють, що законопроект розроблено з метою оптимізації структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері економіки, усунення дублювання їх функцій. Саме для цього створюється Бюро економічних безпеки України, яке має запобігати, попереджувати та розслідувати кримінальні правопорушення, віднесені до їх підслідності.

Українська зернова асоціація підтримує створення прозорих правил гри, чесну сплату податків та боротьбу з тіньовим бізнесом. Проте вказаний законопроект пропонує внесення змін до Кримінального кодексу України, зокрема статтю 2222 «Шахрайство з податком на додану вартість», яка може «повернути» до життя найгірші практики тиску та вимагання Податкової міліції щодо бізнесу. Експерти УЗА переконані, що в запропонованій редакції ст. 2222 стане інструментом додаткового тиску на платників податків та джерелом для корупції в новостворюваному Бюро економічної безпеки України.

Так, ст. 2222 ККУ, фактично встановлює кримінальну відповідальність платника податків за сам факт подачі заяви на отримання бюджетного відшкодування, тобто тільки за факт користування таким правом, навіть без фактичного отримання бюджетного відшкодування.

Ба більше, запропонована редакція ст. 2222 ККУ дозволяє досить широко трактувати дії платників податків щодо «надання завідомо неправдивих відомостей» з боку слідчих органів та залишає великий простір для державних органів для зловживання владними повноваженнями та здійснення тиску на платників податків. На практиці, податкові органи часто виносять рішення щодо відмови у відшкодуванні ПДВ, в зв’язку з чим платники вимушені звертатися до суду для відстоювання своїх прав та повернення сум ПДВ.

Всім відомо, що отриманню бюджетного відшкодування передує цілий комплекс заходів з боку контролюючого органу таких як адміністрування СЕА ПДВ, моніторинг податкових накладних за допомогою СМКОР, реєстрація податкових накладних у ЄРПН, камеральна перевірка, позапланова документальна перевірка, що призначається відповідно до п.78 Податкового кодексу України.

Зазначена редакція статі ст. 2222 ККУ дозволяє розпочати кримінальне переслідування керівництва компанії лише на підставі факту подання заяви на відшкодування та рішенні податкових органів щодо відмови у відшкодуванні, до розгляду спору в судовому порядку по суті. Відтак, редакція 2222 ККУ може трактуватися таким чином, що платник податку буде позбавлений права уточнення суми відшкодування після подання декларації з ПДВ. Заява, що була уточнена, може вважатися такою, що була подана на підставі неправдивих відомостей, що є підставою для кримінальної відповідальності.

Українська зернова асоціація звернулася до профільного комітету Верховної Ради України та до уряду із застереженнями щодо пропонованої редакції змін, а саме ст. 2222 ККУ, яка фактично створить інструменти для зловживання, тиску на платників податків та джерелом для корупції в новостворюваному Бюро економічної безпеки України та пропонує вилучити із законопроекту пункт про внесення змін — редакцію ст. 2222 ККУ до другого читання у парламенті.

Довідково

Українська Зернова Асоціація (УЗА) — це об’єднання виробників, переробників та найбільших експортерів зерна, які щорічно експортують близько 90% української зернової продукції. У 2019 році Україна експортувала зернових на суму $9,6 млрд.

Основною метою діяльності УЗА є сприяння формуванню та розвитку загальнонаціонального ринку зерна в Україні, а також, створення необхідних організаційних, економічних, правових та соціальних умов в інтересах розвитку бізнесових структур ринку зерна в Україні.

--
Ukrainian
Grain Association

23.09.2020


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.