На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Загальна площа угідь під органічним виробництвом - 422 тис га на кінець 2021

12.10.2022 09:26 «Агро Перспектива» (г. Киев) — За даними оперативного моніторингу, проведеного Мінагрополітики шляхом опитування органів іноземної сертифікації, які сертифікували органічне виробництво та обіг органічної продукції в Україні відповідно до стандарту, еквівалентного Регламенту Ради (ЄC) № 834/2007, та NOP (США), станом на 31.12.2021 загальна площа сільськогосподарських угідь, занятих під органічним виробництвом та перехідного періоду, склала 422 299 га (1% від загальної площі земель сільськогосподарського призначення України), в тому числі площа сільськогосподарських угідь з органічним статусом — 370 110 га, площа сільськогосподарських угідь перехідного періоду — 52 189 га. Загальна кількість операторів становила 528, включаючи 418 сільськогосподарських виробників.

Протягом останніх років на внутрішньому споживчому ринку спостерігалося розширення асортименту органічних продуктів через основні мережі супермаркетів. Основними видами органічної продукції, які споживаються, є молоко та молочна продукція, овочі, фрукти та гриби, круп’яні і зернові вироби, борошно, насіння, соки, напої, пасти, консервовані продукти, яйця, м’ясна продукція, олія, прянощі та спеції, цукор та інша продукція, до якої входять хлібобулочні вироби, вареники, пельмені, мед, шоколад та чай.

У 2021 році в Україні реалізовано 9 780 тонн органічної продукції власного виробництва на суму близько 900 млн. грн. (еквівалент 33 млн. дол. США за курсом НБУ станом на 31.12.2021) (відповідно до результатів дослідження органічного ринку України, проведеного ТОВ «Органік Стандарт» у партнерстві з Organicinfo.ua за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-українських програм «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та «Органічна торгівля заради розвитку» (OT4D)).

Експорт органічної продукції з України орієнтований в основному на країни Європи, на ринок яких у 2021 році було спрямовано 82% українського органічного експорту.

Відповідно до звіту Європейської Комісії у 2021 році Україна посіла 5-те місце зі 126 країн за обсягами імпортованої органічної продукції до ЄС. Так, протягом 2021 року до ЄС ввезено 2,87 млн. тонн органічної агропродовольчої продукції, з них — 190 тис. тонн (6,6%) з України.

За результатами зазначеного вище дослідження органічного ринку у 2021 році Україна експортувала до ЄС органічної продукції на суму близько 160 млн. дол. США.

Загалом за підсумками 2021 року Україна експортувала 260 тис. тонн органічної продукції на суму 220 млн дол. США до 30 країн світу. Найбільшими країнами-імпортерами української органічної продукції у зазначений період були Нідерланди, США, Литва, Німеччина, Австрія, Польща, Швейцарія, Велика Британія, Італія, Данія. Українські органічні виробники також експортували в деякі азійські країни, зокрема в Китай, Японію та Малайзію, а також в Об’єднані Арабські Емірати.

Основними експортними органічними продуктами з України, які постачалися на міжнародні ринки, були зернові, олійні та ягоди. Також експортувалися макуха соняшника, олія соняшникова, шрот соняшниковий, яблучний концентрат, пшоно, овочі та фрукти. Загалом, 85 найменувань органічних товарів експортувалося з України у 2021 році.

Законодавче врегулювання органічного ринку в Україні

Органічне виробництво в Україні регулюється Законом України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (далі — Закон), а також відповідними підзаконними нормативно-правовими актами.

Мінагрополітики здійснює практичні заходи щодо впровадження законодавства. Так, на початку 2022 року міністерством відповідно до вимог статті 30 Закону було проведено кваліфікаційні іспити для кандидатів, які мають намір стати інспекторами з органічного виробництва. Іспити передбачали перевірку теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та спеціальних знань у відповідній галузі (відповідних галузях) органічного виробництва. За результатами іспитів 31 особа отримала свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Це дало змогу органам сертифікації, які мають намір бути включеними до Реєстру органів сертифікації та здійснювати сертифікацію органічного виробництва відповідно до вимог українського законодавства у цій сфері, приступити до виконання наступної вимоги статті 28 Закону — акредитації Національним агентством з акредитації України.

Співпраця з проектами міжнародної технічної допомоги

Мінагрополітики співпрацює з міжнародними проектами, що мають на меті розвиток органічного виробництва та обігу органічної продукції в Україні, зокрема з:

1. Швейцарсько-українською програмою «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що фінансується Швейцарією та впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

2. Проектом «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA).

3. Програмою «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі» (OT4D), що фінансується Швейцарією та впроваджується IFOAM — Organics International у партнерстві з HELVETAS Swiss Intercooperation та Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).

4. Проектом ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA)

5. Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Представники проектів/програм надають експертну допомогу при розробці законодавчої та нормативно-правової бази, впровадженні законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, підтримують проведення різноманітних заходів щодо органічного виробництва.

У рамках співпраці з швейцарсько-українським проектом «Розвиток органічного ринку в Україні» створено відео-ролик про органічне виробництво «Organic in Ukraine», метою якого є популяризація органічного виробництва в Україні серед потенційних українських виробників та іноземних інвесторів.

За підтримки проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA) проводяться семінари щодо органічного виробництва для фахівців міністерства, Держпродспоживслужби, Національного агентства з акредитації України. Зокрема, у 2021 році в рамках пілотного проекту з Головним управлінням Держпродспоживслужби у Полтавській області проведено навчальні заходи у сфері контролю органічного виробництва, які передбачали не лише набуття теоретичних знань, але і їх відпрацювання під час виїздів на господарства, що займаються органічним виробництвом. Проведення навчальних заходів та тренінгів продовжується і у 2022 році.

Також за підтримки програм QFTP та COA протягом 2020–2021 рр. спільно з Федерацією органічного руху України проведено дві спеціалізовані виставки «ОРГАНІК» та дві конференції «Органік: знання, досвід, результат», які відбулися в рамках Міжнародних агропромислових виставок «АГРО» (серпень 2020 року та червень 2021 року), також два Всеукраїнських ярмарки органічних продуктів (вересень 2020 та 2021 років).

За підтримки програми QFTP, спільно із Громадською спілкою виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» організовано два конгреси «Органічна Україна» (квітень 2020–2021 рр.); спільно з ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» (EEPO) проведено онлайн-захід «Дні української експортної органічної продукції 2021» (англ. Ukrainian Organic Export Days 2021, вересень-жовтень 2021 р.), організовано колективний стенд українських органічних експортерів на виставці органічних та натуральних харчових продуктів «Organic & Natural Expo Middle East» в м. Дубай, ОАЕ (6–8 грудня 2021 р.).

Окрім того, за підтримки QFTP фахівцями міністерства спільно із ГС «Органічна Україна» та обласними державними адміністраціями проведено 48 регіональних форумів «Органічна Україна» у 24 областях України (червень-вересень 2020 року, квітень-серпень 2021 року).

Працівники міністерства, Держпродспоживслужби та ЕЕРО в рамках програми QFTP взяли участь у навчальному турі, у сесії конгресу Центральної та Східної Європи «Регулювання в органічному секторі та нова Спільна аграрна політика ЄС, плани та стратегії в країнах Центральної та Східної Європи», круглому столі для органів сертифікації «Органічний Закон України та його вимоги до органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції», проведених в рамках міжнародної торговельної виставки органічних продуктів «БіоФах» (лютий 2020 року), а також в онлайн-виставці «Біофах eSpecial» (лютий 2021 року).

В 2021 році за підтримки програми OT4D в Україні стартував курс з органічного лідерства — це перший спеціалізований курс з метою підтримки існуючих та потенційних лідерів, які прагнуть дійсно сталих змін у сільському господарстві.

За підтримки програм QFTP та OT4D протягом 2022 року організовано міжнародні онлайн-конференції «Експорт органічної продукції під час війни» (23.06.2022 р.) та «Органічний день в Україні» (23.09.2022 р.). А у липні 2022 року, за підтримки цих програм, представники ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» відвідали «БіоФах» та виступили із презентаціями на трьох заходах: сесії Центральної та Східної Європи «Органічні цілі в тіні війни: Як військовий конфлікт впливає на аграрну політику країн Центральної та Східної Європи»; панельній дискусії «Органічне сільське господарство в Україні через 5 місяців після початку війни — статус-кво та перспективи»; сесії «Сприяння розвитку органічного сектору у Східній Європі».

Крім того, фахівці міністерства спільно з представниками QFTP, OrganicInfo, Органік Стандарт, ГС «Органічна Україна», Інформаційним центром «Зелене досьє» підготували узагальнюючі публікації про розвиток органічного ринку в Україні для міжнародної спільноти та українських користувачів: Органічну карту України, дані про органічне виробництво в Україні для книги FiBL-IFOAM «Світ органічного сільського господарства. Статистика та нові тенденції 2022», дослідження органічного ринку України (внутрішній ринок та експорт).

Агро Перспектива

< ЄС виділить третій транш макрофіндопомоги на EUR3 млрд у грудні Все новости за
12.10.2022
Фонд держмайна продав на онлайн-аукціоні Вузлівський спиртзавод за 235 млн грн >

20.04.2024  
10:37 Київщина, Миколаївщина, Одещина, Хмельниччина, Херсонщина, Чернігівщина розпочали сівбу гречки
09:17 Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний
08:35 Посол України закликав польських фермерів припинити блокаду кордону
08:26 Більше третини сільськогосподарських земель на Харківщини не обробляється через війну
19.04.2024  
23:15 Аграрії України посіяли 2 млн га зернових
18:33 Європейський інвестиційний банк цьогоріч надає Україні €560 мільйонів
18:17 Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%
16:10 Польські фермери блокують рух вантажівок у чотирьох пунктах на кордоні з Україною
15:53 БЕБ на Львівщині скерувало до суду справу щодо незаконного використання товарного знаку всесвітньовідомої компанії
14:24 Харків’янина судитимуть за незаконний продаж контрафактного пального. БЕБ скерувало справу до суду
11:17 БЕБ повідомило про підозру посадових осіб філії Укрзалізниці за заволодіння держкоштами
08:46 Туск закликав польських фермерів не блокувати кордон з Україною
08:45 Україна знайде кошти для покриття бюджетного дефіциту цього року - Шмигаль
18.04.2024  
21:31 Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Свириденко
21:07 ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари
20:43 Український інвестиційний інструмент допоможе залучити до €40 мільярдів - Єврокомісія
20:36 Великі німецькі підприємства зацікавлені в сільському господарстві, медицині, оборонній промисловості України
20:34 Україна до кінця травня експортує залишки зерна, що спричинить зростання цін - УЗА
20:33 Україні цьогоріч знадобиться $42 мільярди бюджетної підтримки - МВФ
20:25 В І кварталі до бюджету надійшло ₴650 мільйонів від приватизації - ФДМУ
17:54 У Києві судитимуть двох фальшивомонетників, у яких БЕБ вилучило понад 60 тис. підроблених доларів США
17:03 Пшеничні котирування на біржі Чикаго знизилися до рівня місячного мінімуму на тлі зміцнення долара США
16:26 ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня
16:25 Українці вважають найбільш негативною зовнішньою подією блокаду кордону поляками
16:15 Польські фермери на 48 годин заблокували рух на кордоні з Україною - вимагають доплат
16:05 Міжнародна морська організація допоможе Україні захистити експортний коридор
15:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:08 Заволодіння 20 мільйонами доларів Укртатнафти: за матеріалами БЕБ судитимуть співучасницю схеми
09:21 Урожай кукурудзи може скоротитися до 26,7 млн тонн в 2024 - Мінагро
09:20 Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ
09:19 "Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ
09:13 Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.
08:38 Шмигаль на форумі у США: Україна має стати наступним місцем американських інвестицій
17.04.2024  
23:27 Україна вперше переробила 1 млн тонн ріпаку
23:03 Урожай ріпаку в 2024 може скоротитися до 4,1 млн тонн
17:55 Philip Morris у 2023 р. збільшив частку бездимних продуктів у виручці до 36,4%
17:45 Держборг України цьогоріч може зрости до 94% - МВФ
17:17 Урожай пшениці в Україні в 2024 скоротиться до 19,2 млн тонн - Мінагрополітики
16:39 Обладнав підпільну АЗС та незаконно продавав пальне: БЕБ на Полтавщині скерувало справу до суду
15:53 БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6,4 млн грн місцевого бюджету
14:25 Аграрії 15 областей розпочали сівбу кукурудзи; посіяли 120 тис. га
14:18 Прийом заявок на отримання посівного матеріалу від USAID АГРО достроково завершений
14:05 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:55 Вступ України до ЄС може потягнути за собою реформування САР, прогнозує аграрний міністр Польщі Сєкерський
12:54 Польські страйкарі хочуть відновити блокаду перед пунктом пропуску «Корчова-Краківець»
12:27 БЕБ на Буковині повідомило про підозру співучасниці схеми збуту підробленої валюти
11:05 Пшеничні котирування на біржі Чикаго знизилися на тлі чергового зміцнення долара США
10:33 Комунікаційну кампанію “Усі в плюсі, коли зроблено в Україні” розпочало Мінекономіки
10:24 Майже 37 млрд грн – збитки сільського господарства на Харківщині через втрати ґрунтів внаслідок війни
06:53 Українське суспільство має підтримати бізнес, купуючи українські товари - Шмигаль









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.